Har jeg stress, symptomer på stress, terapi, velvære, hjælp.

Psykoterapi og Stressbehandling i Esbjerg

HVIS LIVET GØR ONDT

Supervision, stress og trivsel.

Individuel-, par-, familie- & gruppeterapi

v/ Certificeret Psykoterapeut & Stressbehandler i Esbjerg

Lise Skov Thygesen

 

Medlem af Dansk Psykoterapeut forening

Psykoterapeut Esbjerg

Kom af med din eksamensangst

Nervøs, eksamen, eksamensangst, hvad gør jeg, dårlige karakterer, esbjerg psykoterapeut, dygtig psykoterapeut, hjælp eksamensangst, lærer, bange for min lærer.

Marts 2019

Kom af med din Eksamens- og præstationsangst

Hos Psykoterapeut Esbjerg kender vi alt til følelsen af, at blive nervøs ved tanken om en forestående eksamen. Mange har oplevet nogle af de fysiske symptomer, dette kan give. Nervøsiteten og spændingen er faktisk helt normal, idet en eksamen jo er en krævende og belastende situation, som oftest har stor betydning for fremtiden. Det skader ikke at være lidt ekstra opsat, når man skal præstere ved det grønne bord – det frigiver adrenalin og giver mere energi, større fokus og på den måde forbedrer det resultatet.

Men når den mildere nervøsitet kammer over og bliver til eksamensangst, risikerer man at præstationen forringes. Koncentrationen svigter, overblikket forsvinder og de fysiske symptomer bliver mere fremtrædende.

Står vi over for en opgave, hvor der forventes, at vi skal præstere eller præsentere, mærker mange mennesker indre reaktioner i form af tankemylder, lyst til at flygte, rysten på hænder og stemme, mindreværd, ubehag, frygten for at blive overvåget og nedvurderet, samt en følelsesmæssig tvivl om, hvorvidt det man kan og gør, er godt nok. Dette er de mest udbredte symptomer på eksamensangsten. 

Eksamensangsten kan blive en ond spiral af negative tanker, som kun får mere næring jo tættere man kommer på eksamen. Disse negative tanker kan være, at man tvivler på egne evner samt får decideret katastrofetanker om de konsekvenser det kan få, hvis eksamen går dårligt. Ofte har de som lider af eksamensangst, høje forventninger til sig selv eller føler et stort pres udefra. Tankerne kan derfor også dreje sig om, hvordan man vil tage sig ud i omverdenens øjne. Hvis man fejler, hvad vil ens forældre eller kammerater så tænke om en.

 I forløbet frem til eksamen, kan der vise sig forskellige symptomer på eksamensangst i form af hovedpine, mavepine og problemer med at sove. Man kan have problemer med at huske, ligesom det manglende overblik gør det svært at prioritere og organisere læsningen. Til selve eksaminationen kan man opleve, at det er svært at tænke logisk. Eksamensangsten kan i høj grad også medføre, at den såkaldte "klap" går ned, og man ikke ved, hvad man skal sige.

Eksamensangsten opleves som regel ikke kun i selve situationen, men lang tid i forvejen. Den dukker op og fylder i vores sind, hvorved megen energi og ressourcer går til spilde.

Man kan derfor både have behov for hjælp til at finde ud af, hvor angsten kommer fra og også få brug for hjælp til at få eksamensangsten bearbejdet. Psykoterapeut Esbjerg hjælper dig til at lære nogle teknikker til, hvordan man bevare roen og overblikket til eksamen.

Hvis du lider af eksamensangst kan det være et mønster du generalt har, men det bliver mere synligt, når du er under pres. Har du ofte høje krav til dig selv og kan du sjældent leve op til dine egne forventninger, kan terapi hos Psykoterapeut Esbjerg også hjælpe dig til at være realistisk i dine forventninger.

Bare vær den du er. Du skal ikke leve op til andres forventninger.